Gabriel DRÓŻDŻ prosi o wsparcie i pomoc.

Gabriel cierpi na zespół Arnolda-Chiariego – malformacja tyłomózgowia i czaszki. Choroba wynika z pierwotnego zaburzenia w okresie rozwojowym i jest to rodzaj wady wrodzonej. W zespole tym struktury tyłomózgowia ulegają przemieszczeniu do kanału kręgowego i bardzo często mogą współwystępować z przepukliną oponowo-rdzeniową.

Jedynym dostępnym leczeniem przyczynowym jest operacja neurochirurgiczna. Zabieg chirurgiczny polega na odbarczeniu tylnego dołu czaszki dzięki czemu istnieje możliwość, iż objawy choroby znikną. Chłopiec wymaga stałej opieki i kontroli lekarskiej i rehabilitacji. Dodatkowo choruje na zaburzenia krzepliwości, płasko stopie, niedosłuch, alergia pokarmowa, szmery nad sercem, wada wymowy, zaburzenia wchłaniania żelaza, problemy z jelitami, zaburzenia równowagi, osłabiony odruch prawej strony, światłowstręt, podejrzenie padaczki. Mimo wielu chorób chłopiec jest dzieckiem spokojnym, wesołym i grzecznym.

Nr 79 1090 1069 0000 0001 3041 8391  z dopiskiem 015 Gabriel Dróżdż.

W imieniu Gabriela serdecznie dziękuje mama.