Elenka Żelechowska-Jaszczak potrzebuje naszej pomocy

Elena urodziła się 10 lutego 2018 roku w Radziejowie. Zmiany skórne, które obejmują całe ciało dają podstawy do podejrzeń, że jest to rzadka choroba genetyczna – pęcherzowe oddzielanie się naskórka (Epidermolysis Bullosa). W wielu miejscach oddziela się wiotki naskórek w formie pęcherzy z zawartością surowiczej treści, pod którym widać żywo-różową bolesną skórę.

Mała po porodzie została przewieziona do Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. L. Rydygiera w Toruniu, skąd 13 marca przewieziono ją do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie w celu dalszej diagnostyki. Elenka wymaga specjalnej pielęgnacji skóry, co wiąże się z dużymi nakładami finansowymi. W szpitalu w Toruniu rany zabezpieczane były opatrunkami PolyMem oraz Allevyn Life.

Z racji otwartych ran na skórze dochodzi do licznych zakażeń bakteryjnych. Dziecko dwukrotnie przechodziło zapalenie płuc. Mała na stałe była leczona przeciwbólowo Paracetamolem i Fentanylem. Dodatkowo problemem jest skóra na podudziach i przedramionach – przez dystroficzne fragmenty skóry nastąpiła zmiana zarysu kończyn. Spowodowało to zanik mięśni w nóżkach, które w przyszłości będą wymagały rehabilitacji. Od narodzin karmiona jest sondą, a my jako rodzice nie mamy nawet możliwości wzięcia własnego dziecka na ręce.

Obecnie przebywamy w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Zwracamy się z prośbą o pomoc.

47 1090 1069 0000 0001 3440 3339 z dopiskiem 025 dla Elenki

W imieniu Elenki za każdą pomoc serdecznie dziękują rodzice.