Andrzej Szwajkert ps. Jędruś – sanitariusz

W Powstaniu Warszawskim zginęło mnóstwo ludzi. Ginęły również dzieci. Jednym z nich był pochodzący z Inowrocławia, najbardziej znany 11 letni Jędruś.
Tak młoda osobowość z tak bohaterskim i tragicznym życiorysem, wychowana tu w naszym mieście w patriotycznej rodzinie, w pełni zasługuje na uhonorowanie pomnikiem posadowionym przy Skwerze jego imienia.
„Obudźmy o nim pamięć wśród mieszkańców, zwłaszcza młodzieży i uczcijmy jego zasługi, aby nikt nie czynił nam zarzutów, że nie znamy i nie pamiętamy o swoich bohaterach”.ŻyciorysAndrzej Stanisław Jan SZWAJKERT urodził się 10 października 1933 r. w Inowrocławiu jako syn Alfreda Waldemara, Powstańca Wielkopolskiego, adwokata, po wojnie prezesa Miejskiego Komitetu Stronnictwa Demokratycznego w Inowrocławiu i Aleksandry z d. Janowskiej, nauczycielki a w latach 30-tych ubiegłego wieku naczelniczki żeńskiego oddziału Towarzystwa Gminnego „Sokół” w Inowrocławiu. Do jesieni 1939 r. wraz z rodzicami i starszym o rok bratem zamieszkiwał w Inowrocławiu przy ulicy Solankowej nr 69 / obecnie nr 8 /. Za ojcem, który wcześniej wyjechał do Warszawy, bo miał być aresztowany wraz z innymi wytypowanymi reprezentantami inteligencji inowrocławskiej, udał się z matką i bratem do Stolicy. Cała rodzina zamieszkała początkowo na Dolnym Mokotowie, a od 1941 r. na Żoliborzu przy ulicy Mickiewicza 20. Jego rodzice związali się z konspiracją w Związku Walki Zbrojnej AK, a on sam został członkiem najmłodszego zgrupowania Szarych Szeregów – Zawiszaków, przygotowujących się do wojskowej służby pomocniczej przyjmując pseudonim „JĘDRUŚ”. Do jego głównych zadań w Powstaniu Warszawskim należała: pomoc rannym w służbie sanitarnej, obserwacja ruchu wojsk na zajętym przez Niemców Dworcu Gdańskim, pomoc w budowie barykad i roznoszenie poczty kurierskiej. Zginął tragicznie w dniu 29 września 1944 r. z ran odniesionych w wyniku ostatecznego szturmu wojsk niemieckich na barykadę opodal miejsca zamieszkania śmiertelnie ranny odłamkami pocisku wystrzelonego przez czołg. Zmarł niesiony przez ojca w czasie zarządzonej przez Niemców ewakuacji. Andrzej Szwajkert spoczywa na Cmentarzu Komunalnym, dawnym wojskowym na Powązkach w kwaterze żołnierzy batalionu „Zośka” na skraju rzędu nr A – 20. Na powstałym Murze Pamięci Muzeum Powstania Warszawskiego na inskrypcji w kolumnie 65, pozycja 59 możemy odczytać słowa: „Andrzej SZWAJKERT, sanitariusz, ps. „JĘDRUŚ”

Dobrowolne wpłaty można przekazywać na konto:

Nr  36 1090 1069 0000 0001 3121 6214  z  dopiskiem  019  „Na pomnik dla Jędrusia”

Stan konta 3065.82 zł